panelarrow

jamtarna.se

Speedway och andra fartfyllda sporter

Speedway

Speedway en motorsport där man kör på specialbyggda motorcyklar och man kör runt, varv efter varv, i en oval bana. Underlaget som man kör på består främst av grus med en inblandning av lera eller ibland lerskiffer.

För att lätt skilja hemmalaget mot bortalaget kör hemmalaget alltid i röd och blå huva, medan bortalaget får köra i vit och gul huva. I Sverige kallas speedway ibland för isracing, och speedway är en mycket populär motorsport i Sverige. Ingen har väl missat värmlänningen, Tony Rickardsson som gjorde succé på succé under den tiden han körde, hans moderklubb är Masarna.

Småland har ett flertal lag och det brukar gå bra för dem, något av deras lag har flera år vunnit SM-guld. Nu i år 2017 gick SM-guldet till Smederna som kommer från Eskilstuna. Det finns flera kända förare som under åren varit med i VM, och det körs både i Sverige och i andra länder. När de kör i Sverige brukar arenan vara full med speedwayentusiaster och det är ofta utsålt lång tid innan tävlingen ska köras. Även tv sänder från de svenska klubblagens tävlingar, Elitserien och VM, och räkna med att det sitter folk och myser i sofforna med något gott att äta och dricka.

När det gäller speedway så är det Sveriges tredje största publiksport något som SVT:s publiksbarometer 2017 visade. I Sverige får man börja tävla i speedway när man är tolv år, är du under tolv och vill börja tävla, ja då får du gå något som kallas för guldhjälmsutbildningen och när du klarat av den får du guldhjälmslicens och får då tävla i något som kallas Guldhjälmstävlingar. I dag finns det ungefär 250 speedwayförare i Sverige och cirka tjugoåtta klubbar och det anordnas omkring 350 tävlingar varje år. Om du tycker det verkar intressant med speedway ta då kontakt med en speedwayklubb i närheten av där du bor.